Koerden – Bidden voor de buren

Koerdische buren

Leer je buren kennen! Lees meer over jouw Koerdische buren: achtergrond, cultuur, religie en meer.

Aan het einde van Daniël 5 wordt in de Bijbel kort melding gemaakt van het machtige Medische Rijk dat, samen met de Perzen, Babylon komt veroveren. En hoewel het rijk van de Meden zelf al lang voorbij is, zijn de Koerden als nakomelingen vandaag de dag nog steeds aanwezig in deze regio.

Over de Koerden

Het is heel gewoon voor een volk om een eigen land te hebben, maar helaas is dit niet de realiteit voor de Koerden. Het gebied waarin velen van hen wonen, staat bekend als “Koerdistan” en omvat een lange bergketen die zelf geen land is, maar delen van verschillende andere landen (zoals Turkije, Irak, Iran en Syrië). Het is begrijpelijk dat dit in de moderne geschiedenis een behoorlijke strijd heeft veroorzaakt voor het Koerdische volk, vooral gezien hun sterke culturele erfgoed, dat zich tot ver in het verleden uitstrekt.

Door de strijd in hun regio van de wereld zijn veel Koerden naar elders uitgeweken Zo’n 100.000 Koerden hebben Nederland als hun nieuwe thuis gekozen en een groot deel van deze mannen en vrouwen woont specifiek in Rotterdam.

Hoewel er ongeveer 40 miljoen Koerden in de wereld zijn, zijn slechts ongeveer 12.000 van hen christen. Het is de islam die de dominante religieuze kracht blijft voor een grote meerderheid van de Koerden.

Als de geschiedenis iets heeft aangetoond, dan is het wel dat de Koerden een veerkrachtig volk zijn. Ondanks de massale tegenstand waarmee ze te maken hebben gehad als een bevolkingsgroep die verlangt naar hun eigen land, blijven ze trouw en trouw aan hun gewoonten en manieren. Het zijn vechters in hart en nieren. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Peshmerga, de Koerdische strijdkrachten, die diep geworteld zijn in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

De Koerden zijn een indrukwekkend volk met een al even indrukwekkende geschiedenis. Ze hebben hun eigen uitgebreide cultuur, taal en geschiedenis en zijn daar trots op. En net zoals hun voorouders betrokken waren bij het verhaal van de Bijbel, worden ze vandaag de dag net zo gewaardeerd en gezocht door God – een punt dat het waard is om onder hen te delen en bekend te maken.