Onze buren – Marokkanen

Marokkaanse buren

Leer je buren kennen! Lees meer over jouw Marokkaanse buren: achtergrond, cultuur, religie en meer.

Het Koninkrijk Marokko is het resultaat van eeuwen van vermenging van culturen. Op deze manier verschilt het niet zo veel van de stad Rotterdam zelf, een stad waarin Marokkanen vrij talrijk zijn.

Met ongeveer 46.000 mensen vormen jouw Marokkaanse buren ongeveer 7% van de bevolking, waarmee ze de op twee na grootste minderheidsgroep in de stad zijn. Veel Marokkanen kwamen in de jaren zestig en zeventig naar Rotterdam op zoek naar werk. Velen blijven vandaag de dag naar de stad komen, op zoek naar andere kansen voor henzelf. In deze tijd hebben Marokkanen families gesticht en kinderen opgevoed met een mix van Marokkaanse en Nederlandse cultuur. De verbondenheid van de twee culturen is goed te zien in onze stad, met name bij burgemeester Ahmed Aboutaleb, die is opgegroeid in de provincie Nador in Marokko.

Een meerderheid van de Marokkanen zijn aanhangers van de soennitische islam, waarbij een overweldigende 99% van de mensen in het land zichzelf als zodanig identificeert. 94% van de Marokkanen die in Nederland wonen noemen zichzelf moslim, 78% volgt het islamitische gebedsschema en 37% bezoekt wekelijks moskeeën. Hoewel het percentage Marokkaanse moslims kleiner is in Nederland dan in Marokko zelf, is het verschil niet zo groot, wat laat zien hoe belangrijk de islam is voor Marokkanen.

Marokkanen zijn vaak van Arabische of Berberse afkomst, waarbij beide talen (Arabisch en de Tamazight-talen) in het hele land worden gesproken. Het Koninkrijk heeft een uitgebreide culturele geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortduurt. Marokkaanse architectuur is een goed voorbeeld hiervan, met invloeden van het Romeinse Rijk, de islamitische wereld en het koloniale Frankrijk (om er een paar te noemen), waarbij islamitische invloeden het meest overheersend zijn. Thee is natuurlijk een zeer populaire en belangrijke drank voor Marokkanen. Deze groene thee, of “atay” (geïntroduceerd door de Britten in de 18e en 19e eeuw), is doordrenkt met munt en suiker en is een kenmerk van de Marokkaanse cultuur en gastvrijheid.

De cultuur van Marokko zou niet bestaan zonder invloeden van buitenaf. En net zoals de cultuur van hun land van herkomst werd gevormd, zo worden ook de Marokkanen van Rotterdam vandaag de dag gevormd door de smeltkroes die onze stad is.