Pakistaanse buren

Pakistaanse buren

Leer je buren kennen! Lees meer over jouw Pakistaanse buren: achtergrond, cultuur, religie en meer.

Over de Pakistanen

In 1947 veranderde de wereld.

De Tweede Wereldoorlog was net afgelopen en daarmee ook het einde van veel Europese koloniale rijken. Onder hen was het beroemde Britse rijk, wiens financiële verliezen tijdens de oorlog resulteerden in onafhankelijkheid voor veel van hun koloniën. Hoe bemoedigend dit ook was, de weg vooruit voor sommigen was verre van gemakkelijk. De Islamitische Republiek Pakistan is daar een goed voorbeeld van.

Oorspronkelijk maakte het deel uit van de vele koninkrijken van het Indiase subcontinent, maar de Britten verdeelden Pakistan in augustus 1947 van wat nu India is. Dit was te wijten aan de grote islamitische bevolking in wat nu Pakistan is, vergeleken met de grote hindoeïstische bevolking van India.

Door deze opdeling is de islam diep verweven met het fundament en de structuur van Pakistan. Dit is het best te zien bij  aan het hoge percentage van 96,5% van de bevolking die zich als moslim identificeert.

Het heeft ook geleid tot een aanhoudend conflict tussen Pakistan en India, dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

Naarmate de jaren verstrijken, noemen steeds meer Pakistanen Nederland (en Rotterdam in het bijzonder) hun thuis. Ze blijven een van de snelst groeiende migrantengroepen in het land en zijn nog steeds sterk aanwezig in onze stad.

En ondanks de onwrikbare islamitische achtergrond van hun land, blijft het christendom bestaan in kleine Pakistaanse gemeenschappen – zelfs hier in Rotterdam! In augustus 2008 kwam een bijeenkomst van 300 Pakistaanse christenen bijeen in Rotterdam om elkaar aan te moedigen, het evangelie te prediken en meer aandacht te vragen voor de aanwezigheid van het christendom onder Pakistanen.

“Pakistan” betekent “Land van de Geestelijk Zuivere en Schone”. Laten we bidden dat de Pakistaanse kerk (zowel in eigen land als in het buitenland) de mensen om hen heen eraan zal herinneren dat dergelijke zuiverheid niet voortkomt uit het werk van mensenhanden, maar uit de genade van Christus – altijd en overal beschikbaar.