De Turken vormen de brug tussen de Oosterse en Westerse wereld. Met een populatie van ongeveer 50.000 mensen in Rotterdam, vormen Turken ongeveer 8% van de inwoners van de stad, waarmee ze de op één na grootste minderheidsgroep in de stad zijn.
Turken zijn al lang in Nederland, velen zijn sinds de jaren ‘60 en ‘70 in het land en naar Rotterdam gekomen om werk te vinden. Natuurlijk bestaat er veel diversiteit binnen Turkse gemeenschap. Er zijn Turken die rechtstreeks uit Turkije komen, Turken die in Nederland zijn geboren en getogen, en Turken van Koerdische afkomst.
Veel Turken wonen in Rotterdam-Zuid, bijvoorbeeld in de wijk Feijenoord. De helft van de moslimbevolking van Rotterdam heeft een Turkse achtergrond, waardoor ze een van de belangrijkste bevolkingsgroepen in onze stad zijn. Interessant genoeg was hun geboorteland Turkije ooit het centrum van de oosters-christelijke wereld. Maar toen Constantinopel na de val aan de Ottomanen in 1453 Istanbul werd, verving de islam het christendom als de dominante religie van het gebied.
Turken zijn gastvrij, ze hechten waarde aan gemeenschap en zijn geweldige feestvierders (iedereen die een Turkse bruiloft heeft bijgewoond, weet er alles van). Hun culturele geschiedenis en tradities zijn rijk en uitgebreid en het waard om te verkennen, omdat ze de weg kunnen effenen voor boeiende gesprekken.